Till sidans huvudinnehåll
Hängande glödlampor

Läget på elmarknaden – april 2024

Nuläge 

Det har stundvis varit betydligt lägre spotpriser på marknaden. Detta beror på en kombination av mildare väder, prognoser om nederbörd som fyller på vattenmagasinen och bra förhållanden för vind- och solkraftsproduktion, en stabil lagernivå med gas i Europa och minskad efterfrågan på el.

Dagtid kan vi se att priserna sjunker och vid mycket vind och vindkraftsproduktion i systemet kan vi även se negativa priser. Snösmältningen är även den i gång, även om de kallare temperaturerna gör att den går lite långsammare.

 

Figur 1 Spotprisutveckling Sverige v. 15. Källa: Vattenfall

 

Den hydrologiska balansen, som ger oss en uppskattning om hur mycket energi som ligger lagrad i snö, grundvatten och vattenmagasin, visade under vecka 15 på den högsta nivån sedan i höstas med ett underskott på -1,5 TWh.

Tittar vi på vädret så har det varit något mildare än säsongssnittet i mars och början på april, både i Europa och i Norden. Den meteorologiska sommaren, dvs. när dygnsmedeltemperaturen legat på minst 10 °C, anlände rekordtidigt till södra Sverige den 10:e april. Det är det tidigaste ankomstdatumet som observerats sedan SMHI började sammanställa statistik i slutet på 1800-talet.

När våren är här är det även dags för underhållssäsong för den nordiska kärnkraften. Tre kärnkraftverk är redan tagna ur drift: finska Olkiluoto 3 som är åter i drift 29 april, svenska Oskarshamn 3 som är tillbaka i drift 1 maj och svenska Forsmark block 2 som ät åter i drift den 18 maj. Ringhals 3 stängs av för underhåll 15 maj och beräknas åter i drift 30 juni.

Prognos framåt

Påverkan på timpris och rörligt månadspris

Väderprognosen för resten av april visar på temperaturer under säsongssnittet. Kylan leder till ökad elförbrukning som i kombination med att stabil kärnkraft är tagen ur drift för årligt underhåll kan påverka priserna uppåt.

En förutsättning för stabilitet i spotpriserna framåt är fortsatt fyllda vattenmagasin i Norden och gaslager i Europa.

Varmt väder i norra Europa/södra Norden i kombination med soliga och vindrika dagar leder till minskad efterfrågan på el samtidigt som produktionen av förnyelsebar el i systemet ökar. Detta påverkar spotpriserna nedåt.

Om vi framåt i stället får kallare väder med mindre nederbörd och mindre vind kan detta påverka priserna uppåt.

Påverkan på fast pris

Terminspriserna, som utgör basen för de fasta elavtalen, har fortsatt sjunka något sedan vår senaste prognos i januari och ligger kvar stabilt i prognoserna framåt. De nordiska terminspriserna för elområde 3 för resterande 2024 indikerar nivåer under 60 öre/kWh. Ett ettårsavtal med start 1/5 för dig med en förbrukning på 2000 kWh/år kostar idag cirka 102,50 öre/kWh inklusive skatter och fasta avgifter.

Din totala elkostnad består av tre delar: elpris, nätavgift och energiskatt. I dagsläget är elpriset den största delen av totalkostnaden.

  1. Elpris - elhandelskostnaden för din elanvändning. Kort och gott kostnaden för den el som du har använt till dina vitvaror och även när du tittar på tv, lagar mat eller laddar bilen. Det är denna del av elräkningen som påverkas av vilken typ av elavtal du har. 
  2. Nätavgift - elnätskostnad för överföring av el hem till dig via elnätet.
  3. Energiskatt - betalas för varje enskild kilowattimme som du använder.

  •  Se över din uppvärmningsform
    I en elvärmd villa som förbrukar 20 000 kWh/år går 90 % av elen till uppvärmning och varmvatten. Olika typer av värmepumpar och fjärrvärme gör att dina energikostnader inte sticker i väg lika mycket. Att sänka inomhustemperaturen med en grad gör också stor skillnad – då minskar du din totala energiförbrukning med 5 %.
  • Kontrollera fönstertätningar och isolering
    Ett välisolerat hus med täta fönster är energieffektivt och minskar uppvärmningskostnaderna.
  • Se över din användning av sådant som kyler och värmer
    Just saker som kyler och värmer är det som i regel drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis AC, bastu, spabad, eldriven golvvärme och elelement.
  • Använd elen när den är som billigast
    Om du har en timavräknad elmätare och ett rörligt avtal med timpris kan du via planering eller olika appar styra din elanvändning till de tidpunkter under dagen då elpriset är lägre. Sent på kvällen och under natten är elen i regel billigast. Ett tips kan till exempel vara att ladda elbilen då i stället för direkt efter jobbet.
  • Vänd dig till Eskilstuna kommuns energirådgivare för fler råd och tips eller läs mer på Energimyndighetens hemsida

Om du är osäker på vilket elavtal du har kan du logga in på Mina Sidor eller kolla din senaste elfaktura.

Ikoner för mejl och telefon

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst. 

Bild på ljusslingor med texten Vardagsvinst - Du vinner, miljön vinner, staden vinner

Välj ett vardagsvänligt elavtal

All el vi säljer är fossilfri. Vi har närproducerad el och el från förnybara källor. Vi är ditt lokala elbolag och vår vinst går tillbaka till din vardag.